با توجه به روابط ایران و روسیه در سال های اخیر بسیاری از تاجران و سرمایه گذاران به فکر ثبت شرکت در روسیه افتاده اند.
در صورتی که به صورت جدی قصد تجارت با روسیه را دارید این مطلب به شما در تصمیم گیری در این خصوص کمک زیادی خواهد کرد.
در کشور روسیه انواع مختلفی شرکت وجود دارد که در ادامه هر کدام را توضیح خواهیم داد.
انواع شرکت های روسیه
شرکت با مسئولیت محدود (ООО)
در شرکت با مسئولیت محدود، ورود و خروج سهامداران و افزایش سرمایه، فقط از طریق محضر (دفتر اسناد رسمی) قابل انجام است. سهامداران شرکت میتوانند حقیقی یا حقوقی باشند.
بر خلاف تصور ایرانیان، مدیر عامل شرکت، اختیار تام دارد و از طریق وکالت محضری، نمیتوان اختیارات وی را محدود کرد. شرکت مسئولیت محدود، پرطرفدارترین نوع شرکت در روسیه و مناسبت ترین نوع شرکت بر ایرانیان است.
شرکت سهامی خاص (АО)
در شرکت سهامی خاص، ورود و خروج سهامداران و افزایش سرمایه، بدون نیاز به محضر (دفتر اسناد رسمی) و به صورتی داخلی (و ثبت در شرکتهای ثبت اطلاعات سهامداران) قابل انجام است.
سهامداران شرکت میتوانند حقیقی یا حقوقی باشند. بر خلاف تصور ایرانیان، مدیر عامل شرکت، اختیار تام دارد و از طریق وکالت محضری، نمیتوان اختیارات وی را محدود کرد.
شرکت سهامی عام (ПАО)
در شرکت سهامی عام، ورود و خروج سهامداران و افزایش و کاهش سرمایه، بدون نیاز به محضر (دفتر اسناد رسمی) و از طریق پذیرهنویسی در بورس انجام میشود. سهامداران شرکت میتوانند حقیقی یا حقوقی باشند.
نمایندگی / شعبه (Представительсиво / Филиал)
نمایندگی، فقط میتواند تحقیق بازار انجام دهد و حق تجارت و فعالیت اقتصادی ندارد.
شعبه، همانطور که از نام آن مشخص است، شعبهای از شرکت مادر است و پس از تایید توسط اتاق بازرگانی، میتواند در روسیه فعالیت داشته باشد و عملا شرکت خارجی محسوب میشود، نه شرکت روسی. شعبه، هم اسم شرکت مادر است و همان فعالیتهایی که شرکت مادر انجام میدهد را میتواند انجام دهد.
شعبه از این جهت که اختیارات مدیر عامل، توسط صورت جلسات شرکت مادر تعیین میشود، کنترل بیشتری بر مدیر عامل دارد. سهامداران شرکت میتوانند حقیقی یا حقوقی باشند.
جواز کسب (ИП)
به نوعی معادل جواز کسب در ایران است. مغازه داران و تاجران خرد، جواز کسب دارند. جواز کسب را فقط شهروندان روس و یا دارندگان اقامت دائم روسیه میتوانند ثبت کنند. دارندگان جواز کسب، حق داشتن حساب بانکی ارزی و تجارت بین المللی (واردات و صادرات) را ندارند.
جواز کسب فقط یک عضو میتواند داشته باشد و از این جهت، شرکت (به معنای شراکت) محسوب نمیشود. اسم جواز کسب، اسم مالک آن است.
مراحل ثبت شرکت در روسیه :
-
- اجاره دفتر
- ثبت شرکت
- افتتاح حساب بانکی
- اخذجواز کار
- تغییر مدیرعامل
سوالات متداول
ایا برای ثبت شرکت در روسیه حتما نیاز به شریک روس است ؟
خیر به طور کلی به عنوان یک خارجی نیازی به داشتن شریک روس نیست
ایا با ثبت شرکت در روسیه امکان اخذ اقامت این کشور فراهم میشود؟
صرفا با ثبت شرکت در این کشور امکان دریافت اقامت وجود ندارد
ایا بدون استخدام حسابدار هم امکان فعالیت وجود دارد؟
استخدام حسابداری اجباری و جز قوانین نیست ولی به هر حال شما به یک حسابداری روس مسلط به قوانین و مقررات مالیاتی کشور روسیه نیاز دارید.