مالیات در کشور ترکیه

سالانه افراد زیادی مهاجرت به کشور ترکیه را برای تحصل، کار، توسعه کسب و کار و ثبت شرکت انتخاب میکنند، یکی از مهمترین مسائلی که باید در هنگام انتخاب کشور مقصد به ان توجه شود میزان و نحوه ی محسابه مالیات این کشور ها است. مالیات کشور ترکیه نسبت به کشور های اروپایی کمتر است که این ویژگی کشور ترکیه را مقصد مناسبی برای افرادی است که قصد ثبت شرکت در ترکیه را دارند.

مالیات در کشور ترکیه به صورت مستقیم و غیرمستقیم از افراد و صاحبان کسب و کار دریافت می‌شود. محاسبه مالیات در ترکیه بر اساس درآمد شخصی و شرکت‌ها انجام می‌شود. در ادامه به برخی اطلاعات مرتبط با مالیات در ترکیه اشاره می‌شود:

مزایای مالیاتی در ترکیه:

  1. کمترین میزان مالیات:

ترکیه نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی کمترین میزان مالیات را اعمال می‌کند.

  1. تسهیلات برای سرمایه‌گذاری:

برای جلب سرمایه‌گذاری، ترکیه تسهیلات و امتیازات مالیاتی برای شرکت‌ها و کارآفرینان فراهم می‌کند.

  1. سیستم مالیاتی شفاف:

سیستم مالیاتی در ترکیه به‌طور کلی شفاف و قابل فهم است که به افراد و شرکت‌ها امکان اعتماد فراهم می‌آورد.

انواع مالیات در ترکیه

به طور کلی مالیات در ترکیه بر سه دسته تقسیم میشود:

  • مالیات بر درآمد:

اولین نوع مالیات در کشور ترکیه مالیات بر درامد است، این نوع مالیات به دو دسته تقسیم میشود ، مالیات بر درامد شخصی و مالیات بر درامد شرکت ها، کلیه درامد های قانونی در کشور ترکیه شامل مالیات بر درامد میشوند. انوع مالیات بر درامد شامل درآمدهای حاصل از کشاورزی، درآمدهای حاصل از تجارت، حقوق و دستمزدهای کارمندان بخش دولتی و خصوصی، درآمدهای حاصل از خوداشتغالی، درآمدهای حاصل از سود سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات (درآمد اجاره)، درآمدهای حاصل از خرید و فروش اوراق بهادار و سایر درآمدهای کسب شده در این کشور.. مالیات بر درامد ترکیه همانند حق بیمه از حقوق شما کسر خواهد شد و بعد از ان نیازی به اینکه پرداخت مالیات را جداگانه انجام دهید نیست. در ادامه در جدول زیر نرخ مالیات متناسب با هر درامد ذکر خواهد شد.

 

 

میزان درآمد سالیانه نرخ مالیات سالیانه
تا 24 هزار لیر 15 درصد
24 تا 53 هزار لیر 20 درصد
53 تا 190 هزار لیر 27 درصد
190 تا 650 هزار لیر 35 درصد
650 هزار لیر به بالا 40 درصد

 

همچنین میزان مالیات بر درآمد شرکت ها در ترکیه بین 20 تا 25 درصد درآمد خالص محاسبه میشود. که به طور جداگانه در یک مقاله به این پرداخته ایم. اگر قصد ثبت شرکت در ترکیه را دارید میتوانید مقاله مربوط به مالیات شرکت ها را مطالعه بفرمایید.

  • مالیات بر هزینه:

نوع دیگری از مالیات در کشور ترکیه مالیات بر هزینه ها یا KDV (Katma Değer Vergisi)  است. نرخ مالیات بر هزینه بین 1 الی 23 درصد ارزش کل هزینه شما میشود. که خود به چهار دسته تقسیم میشود.

  • مالیات بر ارزش افزوده (VAT): مالیات بر ارزش افزوده (VAT) مالیات بر ارزش افزوده شامل کلیه کالاها و خدمات تجاری، صنعتی، کشاورزی و حرفه‌ای، کالاها و خدمات وارد شده به کشور می‌شود. نرخ مالیات بر ارزش افزوده در خرید کالا و محصولات مختلف براساس نوع کالا
  • معمولا ۱%، ۸% و ۱۸% است.
  • مالیات بر مصرف ویژه (SCT): معامله و خرید و فروش چهار گروه اصلی کالا یا محصولات در ترکیه شامل مالیات بر مصرف ویژه با نرخ‌های مختلف مالیاتی می‌شود این چهار گروه محصولات عبارت‌اند از:
  • فرآورده‌های نفتی و گاز طبیعی
  • اتومبیل و سایر وسایل نقلیه مثل موتور سیکلت، هواپیما، هلیکوپتر، قایق بادبانی
  • تنباکو و فرآورده‌های تنباکو، مشروبات الکلی
  • کالاهای لوکس
  • مالیات بر معاملات بانکی و بیمه: در کشور ترکیه تراکنش‌های مالی که به صورت نقد یا به واریز به حساب بانکی اشخاص، مشمول مالیات بر معامله‌های بانکی و بیمه‌ای نمی‌شوند اما دیگر تراکنش‌ها مانند انواع سود های بانکی مشمول پرداخت مالیات بر معاملات بانکی و بیمه می‌شوند. نرخ مالیات بر معاملات بانکی و بیمه در کشور ترکیه معمولاً ۵ درصد تراکنش بانکی و یا بیمه پرداختی است، اما برای بعضی معاملات مانند معاملات سپرده بین بانک‌ها، نرخ مالیات آن ۱ درصد از ارزش کل معامله است. از سال ۲۰۰۸ به بعد هیچ مالیاتی بر مبالغ فروش حاصل از معاملات ارزی گرفته نمی‌شود.
  • مالیات بر حق تمبر: مالیات بر حق تمبر نوعی مالیات در ترکیه است که در این نوع مالیات یه معاملاتی تعلق می‌گیرد که بر روی کاغذ ثبت شده باشند و طرفین آن را امضا، مهر و غیره کرده باشند. مقدار این مالیات در ترکیه براساس معاملات بین موسسات و افراد مشخص می‌شود. مالیات دهندگان حق تمبر، کسانی هستند که اسناد را امضا کرده‌اند. نمونه‌هایی از معاملاتی که شامل مالیات بر حق مالیات تمبر در ترکیه می‌شوند عبارت‌اند از: انواع قراردادها، خرید و فروش اوراق قرضه، مشارکت در سهام، ضمانت نامه‌ها، انجام صورت حساب‌های مالی و حقوقی و غیره. مالیات حق تمبر ۰.۱۸۹٪ تا ۰.۹۴۸٪ از ارزش کل سند معامله شده است.

اما توجه داشته باشید به طور کلی در کشور ترکیه برای خرید های سوپرمارکتی 18 درصد است و برای  خودروهای اجاره ای 23 درصد مالیات دریافت میشود.

  • مالیات بر دارایی:

یکی دیگر از مالیات هایی که  در کشور ترکیه دریافت میشود  مالیات بر دارایی و یا همان مالیات بر ثروت است که مشمول سه نوع مالیات می‌شود. مالیات بر املاک و مستغلات، مالیات بر وسایل نقلیه موتوری، مالیات بر ارث

ساختمان‌ها، آپارتمان‌ها و زمین‌های که در کشور ترکیه وجود دارد مشمول پرداخت مالیات بر دارایی با نرخ‌  ۰.۱٪ الی ۰.۶٪ می‌شوند. ۱۰٪ از این مالیات به‌عنوان کمک برای حفاظت از میراث فرهنگی غیرمنقول ترکیه پرداخت می‌شود. همچنین مالیات بر وسایل نقلیه موتوری در این کشور اخذ می‌شود. مقدار این مالیات به میزان قیمت‌های ثابت وسایل مذکور بستگی دارد که هر سال با توجه به قدمت و حجم موتور خودروها تعیین می‌شود و اما مالیات بر ارث معمولا با نرخ ۱ تا ۳۰ درصد کل ارزش ارث اخذ می‌شود.

توجه داشته باشید که علاوه بر سه نوع مالیات اعلام شده اگر فریلنسر، یوتیوبر و یا تریدر هستید و در فارکس فعالیت میکنید سالانه مشمول مالیات میشوید طبق قانون فعالیت افراد در شبکه های اجتماعی و درآمد حاصل از آن شامل مالیات در ترکیه میشود و با توجه به این قانون افرادی که درآمد یوتیوب آنها بیش از 880 هزار لیر در سال شود شامل 15 درصد مالیات میشود. طبق مطالعات انجام شده بین سالهای 2018 تا 2020 رقمی در حدود 4 میلیارد لیر برآورد شده است.

 

سوالات متداول:
اگر به عنوان یک ایرانی در ترکیه شرکت ثبت کنیم مشمول مالیات میشویم؟

بله با توجه به اینکه پس از ثبت شرکت به عنوان یک شخص حقوقی در ترکیه فعالیت میکنید ملزم به پرداخت مالیات هستید

 

با افتخار در خدمت شما هستیم